2821071488 Αλέκου Παναγούλη 44, Κουμπές, Χανιά nektaria.gia@gmail.com

Εισαγωγή στερεών με τη μέθοδο Baby Led-Weaning (BLW)

Εισαγωγή στερεών με τη μέθοδο Baby Led-Weaning (BLW)

 

Εισαγωγή στερεών με τη μέθοδο Baby Led-Weaning (BLW):
To BLW or not to BLW ?

 

Το baby led-weaning είναι μέθοδος εισαγωγής των στερεών τροφών χωρίς αυτές να υπόκεινται σε  πολτοποίηση. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ την τελευταία 10-15ετία και κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς όπως διαπιστώνεται και στην πράξη τα βρέφη έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται τις τροφές ακόμη και χωρίς να υποστούν πολτοποίηση.
Σημαντικός παράγοντας είναι η ψυχοκινητική ωριμότητα του βρέφους, να μπορεί δηλαδή να κάθεται με υποστήριξη, να μπορεί να πιάνει αντικείμενα και να τα φέρνει μόνο του στο στόμα καθώς και να μπορεί να καταπίνει χωρίς να απωθεί το φαγητό με τη γλώσσα.

Πώς θα μασήσει χωρίς δόντια ?
Οι σιαγόνες είναι αρκετά δυνατές ώστε να πολτοποιήσουν την τροφή, εξάλλου τα πρώτα δοντάκια του μωρού είναι κοπτήρες, κόβουν δηλαδή και τεμαχίζουν την τροφή , παρά την πολτοποιούν. Φυσικά οι τροφές που προσφέρονται θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακές και σε τέτοιο μέγεθος και σχήμα (τύπου «μπαστουνάκια») ώστε το βρέφος να μπορεί να τις κρατάει με το χέρι του, να τις βάζει στο στόμα του και να τις επεξεργάζεται.

Φρούτα τα οποία δεν είναι αρκετά μαλακά  μπορούμε να τα προετοιμάσουμε στον ατμομάγειρα, να τα βράσουμε ή να τα ψήσουμε (παρότι έτσι χάνουν κάποια από τα θρεπτικά συστατικά τους). Να σημειωθεί ότι κατά το baby led-weaning ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να κόβει ο γονιός την τροφή και να την προσφέρει σε μη πολτοποιημένη μορφή με το κουτάλι. Το μωρό επεξεργάζεται μόνο του την τροφή και ρυθμίζει μόνο του το μέγεθος που θα βάλει στο στόμα του.
Δεν χρησιμοποιούνται κουτάλια/πιρούνια και το φαγητό τοποθετείται κατευθείαν στο δίσκο.
Το βρέφος μαθαίνει γρήγορα τη διαδικασία και από τον πρώτο κιόλας μήνα μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά αρκετές τροφές ενώ τα επεισόδια gagging που παρατηρούνται στην αρχή γίνονται ολοένα και λιγότερα.Φυσικά, όπως σε κάθε μορφή σίτισης, το μωρό θα πρέπει πάντα να βρίσκεται υπό επίβλεψη κατά τη σίτιση.


Ποια τα οφέλη από το baby led-weaning;
Η μέθοδος αυτή προσφέρει περισσότερα ερεθίσματα στο παιδί που κατακλύζουν τις αισθήσεις: αφή, όσφρηση, όραση και γεύση κάθε τροφής χωριστά. Βοηθάει στην ψυχοκινητική ωρίμανση, στη λεπτή κινητικότητα την αυτονομία καθώς και στο λόγο και το σημαντικότερο, στην αυτορύθμιση. Σε μια εποχή που η παχυσαρκία καλπάζει είναι σημαντικό ο νέος οργανισμός να μάθει να δέχεται την ποσότητα τροφής που ανέχεται. Τέλος το νέο μέλος μπαίνει από νωρίς στη σίτιση με το φαγητό της οικογένειας εγκαθιστώντας έτσι σωστές διατροφικές συνήθειες.

 

Ποια τα μειονεκτήματα;
Όπως προαναφέρθηκε, με αυτή τη μέθοδο είναι δύσκολο να ξεκινήσουν βρέφη ψυχοκινητικά ανώριμα για την ηλικία τους, βρέφη με ιστορικό προωρότητας, νευρομυικά ή άλλα νοσήματα. Όσο αναφορά τον κίνδυνο πνιγμονής, σύμφωνα με μελέτες, αυτός δεν είναι μεγαλύτερος σε σχέση με βρέφη που σιτίζονται με πολτοποιημένες τροφές. Μπορεί να παρατηρηθεί μικρότερη πρόσληψη βάρους ή έλλειμμα θρεπτικών συστατικών, κυρίως σιδήρου, οπότε χρειάζεται η κατάλληλη παιδιατρική παρακολούθηση.
Τέλος, αν αυτό μπορεί να συμπεριληφθεί στα μειονεκτήματα, είναι η ακαταστασία που δημιουργείται κατά τη σίτιση γιατί προφανώς αρκετή ποσότητα του φαγητού μπορεί να καταλήξει στο πάτωμα.

 

Το σίγουρο είναι ότι για αν επιλεχθεί αυτή η μέθοδος εισαγωγής στα στερεά θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση, υποστήριξη και αποδοχή από τους γονείς, ώστε η σίτιση του βρέφους να γίνεται άνετα και με ευχάριστο τρόπο.

Πίσω